Elver

Velkommen til Vefsna-regionen, en variert og fascinerende region i Norge som er hjem til noen av de mest fantastiske elvene for kajakkpadling. Elvene her er kjent for sine utfordrende stryk, krystallklare vann og urørte natur. Regionen er et paradis for eventyrlystne og naturelskere, og tilbyr en rekke kajakkopplevelser for alle ferdighetsnivåer. I denne guiden finner du en beskrivelse av et utvalg elver  i regionen vår.

Oversikt Elver

Austervefsna

Seksjon 1

Det første juvet nedenfor Hattfjelldal

Put-in:

Kjør på Fv804 ut av Hattfjelldal mot Susendal. Kryss elva etter 3,7 kilometer ved Kolmila/Skogstubekken. Kjør nedstrøms til Sørvollen/Vefsnholmen eller til der veien går nær elva og det er lett å sette på. På kartet ser du at du er ovenfor Hattfjellforsen.

Take-out:

Fortsett nedstrøms ca. 6 kilometer på elv venstre, og finn grusveien som går ned til elven til Storia. Det er enklest å parkere oppe ved hovedveien, og det er kort vei til elva.

Grad:

4/5

Dette er en ganske kort seksjon med stortvannspadling. Elva renner til å begynne med gjennom åpent landskap, før den graver seg ned i et dypt juv. Strekningen er kort, men er det første gang du skal ned må du regne med å synfare 3-4 ganger.

Det første stryket er Hattfjellforsen, som avhengig av vannstand har ulike linjer å velge. Stryket er lett å både synfare og bære rundt. Vel inne i juvet kommer du til Fisklausforsen, og deretter til Vriomforsen. Sistnevnte regnes gjerne som det største stryket på strekket, og avehengig av vannstand har det også Auster-Vefsnas beste boof!

Utgangsstryket, kalt Mjølkarliforsen, padles normalt på høyre eller venstre side. Det er nok høyre side som oftest padles, ned den gamle fisketrappa. Man kan synfare begge sider. Stryket er også synlig fra veien mens du kjører shuttle. Ta ut på elv venstre etter at juvet åpner opp, på en tydelig grusvei ned til elva. Om man ønsker, kan man også fortsette turen inn i den midtre delen som er beskrevet nedenfor.

Seksjon 2

Villmarksstrekket

Put-in:

Sett enten på nedenfor Hattfjelldal for å padle seksjon 1, sammen med denne seksjonen, eller følg instruksjonene for take-out for seksjon 1.

Take-out:

Mange velger å ta ut der Stillelva starter, for å unngå flattvannstrekket ned til samløpet med Store Fiplingdalselv. Vil man ha en lengre seksjon kan man padle forbi Store Fiplingdalselv og ned til broen på Fv237 (put-in for Kløvimojuvet) eller du kan padle helt ned til RiverNorths raftingbase på Trofors.

Grad:

4

Denne seksjonen er hovedsakelig grad 3 på vanlig sommervannstand, med noen få enkle grad fire stryk her og der. Det er likevel ett grad 5 stryk som kan bæres på elv høyre, ganske langt nede i juvet. Er det mye vann blir hele strekket grad 4/5. 

Elven renner her gjennom Auster-Vefsna naturreservat, og er et lite stykke villmark. Det er lurt å ta med førstehjelpsutstyr og putte en ekstra åre i kajakken, samt litt mat. Det er ikke telefonsignaler i juvet.

Det første stryket kommer rett nedenfor den klassiske put-in i Storia. Det er et bredt stryk med mange ulike linjer, og kan synfares fra begge sider. Deretter padler man seg stadig dypere inn i juvet, og padlingen er vekslende mellom kontinuerlig grad 3 og markante terskler av varierende størrelse. Et høydepunkt for mange er Wall shot, som ligger rett før Gryteselvbekken kommer inn fra høyre side, i området som heter “Helvete” på Norgeskart. Mot slutten av seksjonen, forbi Bergdalsia, kommer man snart til en hissig valse som ligger tvers over elva. Man kan synfare, sette sikring, og gå forbi på høyre side, og på noen vannstander åpner det seg også en sniklinje på høyre side. Rett nedenfor ligger en ganske blind sklie i en høyre sving – her følger man som regel bare vannet der det er dypest og prøver å unngå å gå rundt. Etter dette er det bare grad 3 ned til take-out. 

Seksjon 3

Kløvimojuvet inn i Festivalstrekket

Put-in:

Bro på Fv273 over til Fiplingdalen. Vil man ha en lettere seksjon kan man starte på broen på Stormo, fem kilometer nedstrøms.

Take-out:

Grane bygdetun/RiverNorth rafting. Vil man kun padle det første juvet, Kløvimojuvet, tar man ut på broen på Stormo.

Grad:

3/4

Hele seksjonen er 12 kilometer lang. Den første seksjonen gjennom Kløvimojuvet er kort, men veldig morsomt. De to første strykene ligger i åpent lende og er greie å padle onsight. Inngangstryket til juvet som heter Ragnarokk kan synfares og bæres på elv høyre. Nedenfor Ragnarokk er elva ganske rolig, til man kommer til et brattere stryk som kalles Elysium – eller paradis i gresk mytologi. Det er ikke så lett å synfare stryket, men det er ganske greit å padle onsight – den vanligste linja går til høyre for midten hele veien ned. Etter Elysium er det rolig ned til det siste stryket i juvet. Stryket er lettere enn Ragnarokk og Elysium, og det er flere linjer å padle. Etter dette flater elva ut ned til Stormo.

Med mer enn 80 kubikk på måleren i Joibakken blir Kløvimojuvet ganske pushy, men også veldig morsomt for de som liker stortvannspadling.

Seksjonen fra Stormo og ned til Trofors er pool-drop, med morsomme stortvannstryk, avbrutt av lange flater hvor man kan la skravla gå. Litt før Grane bygdetun går Storfors tvers over elva, og det er vanlig å synfare, padle og gå om man vil på høyre side. Deretter har man kun igjen Troio før man er på take-out. På noen vannstander er det flott å surfe på midtbølgen i Troio, og på vannstander over 250 kubikk blir det ganske hektisk gjennom her. Da kan et alternativt være å ta ut på Storfors.

Strekningen fra Stormo til Trofors er festivalstrekningen som brukes mye under den årlige elvefestivalen i juli, som kalles Vefsna elvefestival.

,

Stavvasselva

Put-in:

Ved dagligvarebutikken i Trofors tar du til venstre og følger skilt mot Stavassdalen. Kjør til enden av veien og parker.

Take-out:

The first road bridge you reach which crosses the river.

Class:

4

Elva starter fint og teknisk, med små og morsomme dropp sett fra veien. Litt nedenfor put-in er det et fint dobbelt dropp, som vanligvis blir scoutet på vei opp til put-in. Det kan portageres på venstre side av elva. Herfra følger elva veien et stykke nedover, og strykene er mindre intense.
Når den svinger bort fra veien, går den inn i en canyon og vannet øker hastigheten. Herfra er det non-stop action, men uten nevneverdige fall eller stryk. Canyonveggene er sjelden vertikale, noe som gjør det alltid mulig å speide og gå.

Det siste stryket i canyonen kan være steinete ved middels vannstand, men herfra åpner det seg opp ned til broen og den siste sklia sett fra uttaket. Hvis vannet er høyt nok, er det også mulig å kjøre den store sklia nedenfor broen og deretter gå tilbake til bilen.

Med mye vann i elva blir det hele mye mer hektisk, så gjør en god vurdering ved uttaket før du kjører opp.

Hvis du er ute etter innendørs overnatting i området, er det mulig å leie gården Stavassgården – den er nyrenovert og kan sove større grupper til en billig pris. Spør i Trofors for mer informasjon, eller finn Stavassdalen på internett.

Jordbru/Gåsvasselva

Put-in:

Kjør Fv76 mot Brønnøysund. Veien krysser Jordbruelva i god tid før veitunnelen mot Tosbotn. Dette er put-in, da Gåsvasselva vil munne ut i Jordbruelva like nedenfor.

Take-out:

Kjør 3 kilometer nedstrøms og finn den lille broen som krysser elva. Ta ut på høyre side av elva ved den lille steinete stranden. Hvis elva ser ut til å føre mye vann, kan du padle helt ned til E6 og ta ut der.

Class:

4 (3/4 ved lav vannstand)

Når snøsmeltingen har stoppet etter våren, trenger denne elva litt regn for å være verdt det. Det er en flott oppvarmingselv når du kommer inn i området, eller en rask ettermiddagstur når du forlater området.


Den har mange små fall og sklier, alle med gode linjer og lave konsekvenser. Det er alltid mulig å speide, og det er også mulig å gå alle strykene. Den største sklia kommer mot slutten av strekningen, og har en flott linje på høyre side av elva. Siden strekningen er så kort, er det fint å padle den flere ganger.


Den nederste delen ned mot E6 har også en stor sklie som garantert får deg til å smile – hvis vannet er høyt nok.

Susna

Put-in:

Kjør inn i Susendalen på Fv804 fra Hattfjelldal, deretter Fv290 helt til Kroken. Start ved broen som krysser elva.

Take-out:

Følg skilt fra Fv290 til Furuheim (ta veien som er merket med et skilt med en hane) og ta av ved broen nedenfor Valliforsen.

Class:

4/5

Hvis elva renner under anslagsvis 40 cumecs på målestokken i Nervoll kan du starte høyere opp enn Kroken. Kjør et stykke opp grusveien, parker og følg stien ned til hengebrua over elva. Dette er utgangspunktet for fotturer i Børgefjell nasjonalpark.

Dette vil legge på en spennende seksjon med hvitt vann som starter i åpent landskap og ender i en intens, liten canyon. Det første stryket er et klasse fire, mindre fall, etterfulgt av et seriøst klasse fem stryk der elva svinger til høyre. Dette fallet har en alvorlig underskjæring i utløpet, og det er kjent for å ha poppet sprayskjørt, så sett sikkerhet og vær smart.

Innenfor den nærliggende kløften venter et annet seriøst fall på deg, selv om det vanligvis ser mer skremmende ut enn det er. Det er rent, men lander i et kokende basseng der sikkerhet er nødvendig. Noen flere morsomme stryk vil holde deg underholdt mot den flate delen rett ovenfor Kroken.

Fra broen i Kroken blir seksjonen ofte referert til som «Susna Classic» – med fantastiske fossefall i en vakker skog. Det er rikelig med fjellskred og fall som alle kan utforskes og potensielt portageres – og ikke glem å ta med kameraet til dette løpet!

Denne seksjonen har blitt kjørt opp til 110 cumecs på måleren i Nervoll, et nivå som er pushy, men også utrolig morsomt hvis du er klar for det. Det er normalt å bære to ganger på den strømmen. Et normalt middels nivå vil være fra 40 – 60 cumecs, mens under 30 regnes som lavt. Hvis måleren viser mellom 25 og 30 cumecs, kan det være et morsomt alternativ for den erfarne gruppen å gå inn i neste del av Susna, som beskrevet nedenfor.

Det mest berømte fallet er sannsynligvis Boof Shower hvor du bokstavelig talt boof inn i et gardin av vann. Den har en enkel inngang, og lander i et stort basseng. Det er ingen må-portasjer på seksjonen, men de fleste går rundt et slemt lysbilde med enten en klumpete grunne linje til høyre, eller et skremmende hull i midten / venstre. Det siste sklia er en trippelkombinasjon som får de fleste til å flyte ned den siste kilometeren med et glis i ansiktet.

Storfiplingelva

Put-in:

Ved broen over elva i Jerpåsen, Fiplingdalen.

Take-out:

Ved broen som krysser elva på grusveien på sørsiden av Auster-Vefsna. (Ikke forveksle den med uttaket av Litlfiplingdalselva, som du kommer til først hvis du kommer fra nedstrøms)

Class:

5

Det beste stedet å se vannstanden er ved uttaket. Se oppstrøms, og hvis du synes fallet du kan se fra broen ser morsomt ut, er det bare å sette i gang. Hvis det regner kraftig i området, er det sannsynligvis smart å ikke sette i selv om nivået ser bra ut – elven er kjent for å komme raskt opp og tvinge grupper til å gå ut – noe som kan være veldig anstrengende.


Elva er en klassiker, og blir ofte padlet. I starten er elveleiet åpent og enkelt, men ved det første fallet vil du få en følelse av elvas karakter. Det er hovedsakelig pool-drop, med vakkert klasse fire hvitvann. Linjene er vanligvis tekniske, men rettferdige. En stor, glidende dråpe har blitt kjørt ved noen strømmer, men er hovedsakelig portaged på venstre elv. Jo lenger ned du kommer i kløften, jo mer hektisk blir elven, og ender i droppet som kan sees rett over uttaket.


Det er også mulig å starte høyere oppe enn Jerpåsen, der Fv274 krysser elva ved Storforsen. I så fall starter du med en stor sklie som går under brua og gir dagens adrenalinkick.

Kappskardelva

Put-in:

Ved broen over elva i Jerpåsen, Fiplingdalen.

Take-out:

Ved broen som krysser elva på grusveien på sørsiden av Auster-Vefsna. (Ikke forveksle den med uttaket av Litlfiplingdalselva, som du kommer til først hvis du kommer fra nedstrøms)

Class:

5

Det beste stedet å se vannstanden er ved uttaket. Se oppstrøms, og hvis du synes fallet du kan se fra broen ser morsomt ut, er det bare å sette i gang. Hvis det regner kraftig i området, er det sannsynligvis smart å ikke sette i selv om nivået ser bra ut – elven er kjent for å komme raskt opp og tvinge grupper til å gå ut – noe som kan være veldig anstrengende.


Elva er en klassiker, og blir ofte padlet. I starten er elveleiet åpent og enkelt, men ved det første fallet vil du få en følelse av elvas karakter. Det er hovedsakelig pool-drop, med vakkert klasse fire hvitvann. Linjene er vanligvis tekniske, men rettferdige. En stor, glidende dråpe har blitt kjørt ved noen strømmer, men er hovedsakelig portaged på venstre elv. Jo lenger ned du kommer i kløften, jo mer hektisk blir elven, og ender i droppet som kan sees rett over uttaket.


Det er også mulig å starte høyere oppe enn Jerpåsen, der Fv274 krysser elva ved Storforsen. I så fall starter du med en stor sklie som går under brua og gir dagens adrenalinkick.

Unkerelva

Put-in:

Fra Hattfjelldal kjører du Fv804 og følger skilt mot Unkervatnet. Avkjøringen fra hovedveien er merket med et godt klistret veiskilt! Du starter turen på svaberget rett ved utløpet av vatnet.

Take-out:

Broen over elven på Fv804.

Class:

3/4

Den 9,5 kilometer lange innsjøen Unkervatnet er inntak til denne elva, og er også en populær leirplass blant padlere og turister. Denne elva er en klassisk oppvarmingselv i området, forutsatt at den har nok vann. Den kan ta en god del vannføring, og blir veldig stri når elvene i området har lite vann. Fra uttaksbroen skal det se ut som om det hvite vannet er mye moro – ser det lavt ut, anbefales det ikke å sette på, med mindre du liker kajakkpadling med veldig lite vann.

Alle stryk kan speides og gås, og er for det meste klasse tre med noen få klasse fire innimellom. Det er få vertikale fall på løpet, men et betydelig fall kan bli funnet som elven banker rett inn i en vegg. Scout og velg din linje fra elvens venstre bredd. Den bratteste delen kommer mot slutten av løpet.

Elva renner gjennom vakker natur, men veien er langt unna. Dette er noe å tenke på for de mindre erfarne gruppene – vær forberedt.

Et godt tips er å stoppe på sæter på vei tilbake til setra og be om å få kjøpe fersk melk.